Jutta Urpilaisen näkemys sisäisestä turvallisuudesta tervetullut

Kirjoitin mielipidekirjoituksen Jutta Urpilaisesta ja siitä, miksi hän on minun ehdokkaani presidentin vaaleissa. Ennakkoäänestys on meneillään ensimmäisellä kierroksella. Nyt ei ole aika himmailla ja taktikoida.

”Oma ehdokkaani puhuu vakaudesta ja sisäisestä turvallisuudesta sekä toimii arvojohtajana eheän yhteiskunnan puolesta. Ehdokkaani on ulkopoliittisesti osaava ja näkee Suomen asemoituvan arvojensa mukaisesti koko globaalissa kentässä.” Anne Aholainen, 20.1.2024

Suomen tasavallan presidentti on instituutio, joka edustaa yhteiskunnallisen kehityksen pitkää linjaa. Vaikka presidentin valtaoikeudet ovat vähentyneet, presidentin ulkopoliittisella vaikutusvallalla ja yhteiskunnallisella arvojohtajuudella on suuri merkitys nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Vaaleilla valitun presidentin tapa toimia yhteiskunnan osana luo vakautta yli hallituskoalitioiden, rakenteellisten muutosten ja globaalien myrskyjen. Yhteiskunnan vakauden ja yhtenäisyyden puolesta toimiva presidentti on sitä tärkeämpi, mitä moninaisemmaksi suomalainen yhteiskunta sisäisesti muuttuu ja mitä enemmän ennakoimatonta painetta rajoihimme kohdistuu.

On tärkeää, että tiedämme, millaisin ajatuksin presidenttiehdokkaat maailmaa katsovat pitkällä tähtäimellä. Näkeekö ehdokas tulevaisuuden uhkien ja sodan pelon kautta vai uskaltaako hän katsoa laajemmalle maailmanlaajuisiin haasteisiin sekä myös mahdollisuuksiin? Näkeekö ehdokas kansalaiset taustansa tai tulojensa mukaan eri leireihin kuuluvana vai halutaanko luoda yhtenäistä ja vakaata yhteiskuntaa täällä asuville?

Suomessa on yhtenäinen näkemys Ukrainan tukemisesta sekä Venäjän toimimisesta omilla rajoillamme. Toimimme osana läntistä maailmaa, osana EU:ta ja Natoa. Tässä suhteessa eroja on vaikeaa luoda ehdokkaiden välille. Näyttää siltä, että eroja ulkopolitiikassa ehdokaskumppaneihin saa helpoiten lietsomalla uhkia ja pelkopuhetta.

Ajatukset yhteiskunnan vakaudesta ja sisäisestä turvallisuudesta sen sijaan tuottavat eroja ehdokkaiden ja heidän taustayhteisöjen välille. Tästä tulisi keskustella enemmän. Itse näen, että vakautta ei rakenneta tekemällä rikkaat rikkaammiksi ja lisäämällä osattomuutta, kuten hallitus yhteiskuntakäsitystään toteuttaa. Suomalaiset ovat historian saatossa halunneet rakentaa osaamisen, mahdollisuuksien, tasa-arvon ja sopimisen yhteiskuntaa, joka sisäisesti vahvana kestää ulkoiset myrskyt. Miten ehdokkaat tämän näkevät?

Oma ehdokkaani puhuu vakaudesta ja sisäisestä turvallisuudesta sekä toimii arvojohtajana eheän yhteiskunnan puolesta. Ehdokkaani on ulkopoliittisesti osaava ja näkee Suomen asemoituvan arvojensa mukaisesti koko globaalissa kentässä. Oma ehdokkaani on Jutta Urpilainen ja toivon, että he, joiden arvomaailmaa puhuttelee solidaarisuus, tasa-arvo ja vapaus, tulevat hänen taakseen näissä vaaleissa.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑