Maailman magneettisesta navasta ja sen päiväkodista

”Missä se Paukarlahti on?”, kysyttiin minulta jälleen eilen. Minua nauratti. ”No se on se maailman magneettinen napa”, vastasin. Kotipaikkani sijaitsee Kuopion etelärajan tuntumassa Leppävirran puolella. 

”Voisi kuvitella, että Leppävirtaa on lykästänyt. Paukarlahden sijainti on ihanteellinen Kuopiossa työssäkäyvien keskuudessa. Itse asun Paukarlahden eteläreunalla ja työmatkani on noin 25 minuuttia.”

Soisalon Seutu 27.11.2018, mielipidekirjoitus

Aikanaan muutimme Paukarlahteen sattumalta. Olimme asettaneet tavoitteeksi, että työmatkaan käytettävä aika olisi alle 30 minuuttia. Kävimme Kuopion Saaristokaupungissa ja huomasimme tarvitsevamme asumiseen väljyyttä. Nykyiseen taloon tulimme tutustumaan, koska ystävämme asuivat naapurissa. Se oli siinä.

Ostaessamme taloa Paukarlahdessa oli vielä koulu, mutta me emme ehtineet siitä nauttia. Koulun menettäminen ei siis meille ollut mikään katastrofi. Päiväkoti kuitenkin oli vielä työmatkan varrella. Oikeastaan ainoa, mitä on välillä kaivannut, on kunnollinen pyörätie. Paukarlahti on hyvä paikka asua.

Juuri nyt kylältä ollaan viemässä päiväkoti. Päiväkoti siirretään siksi, että päiväkotirakennusta ei ole haluttu pitää kunnossa ja yksikköjen yhdistämisellä saadaan tarpeellisia säästöjä. Nämä ovat ne syyt, vaikka niitä haluttaisiin kovin kaunistella.

Itse toivoisin sellaisen tulevaisuuteen luotaavan analyysin, jossa olisi oikeasti mietitty Paukarlahden ja täällä asuvien ihmisten tilannetta. 

Julkaisen tässä kokonaisuudessaan puheenvuoroni, joka julkaistiin 27.11.2018 Soisalon Seudussa pienillä lyhennyksillä.

Paukarlahden postinumeroalueella asuu yli 600 ihmistä. Alueena se kattaa valtatie 5:den varrelta 10 kilometrin osuuden Kuopion rajalta. Kylän asukasprofiili on nuorekas, sillä Paukarlahteen on viime vuosien ajan muuttanut erityisesti perheitä.

Perheet ovat kertoneet, että muuttopaikan valintaan on vaikuttanut kätevä työmatka Kuopioon. Houkuttelevuutta on lisännyt kylän päiväkoti ja sen ympärillä sijaitsevat vapaa-ajan viettoon soveltuvat paikat, kuten leikkipaikka ja jääkiekkokaukalo.

Kylän toiminta on vireää ja aktiivista. Kyläyhdistys on pienellä remontilla kunnostanut päiväkodin toisen pään viihtyisäksi kohtaamispaikaksi ja ylläpitää alakerrassa kuntosalia. Ikäihmisille kyläyhdistys on ponnistanut pystyyn suositun seniorikerhon.

Asukkaiden kuvausta tukee aluekehittämisen asiantuntija Timo Aron tulokset Manner-Suomen kuntien kasvupotentiaalianalyysistä. Kuopion seutu sijoittuu kasvupotentiaaliltaan parhaaseen viidennekseen. Parhaillaan Kuopio rakentaa uusia asuntoalueita etelään päin uskoen omaan kasvuunsa.

Tässä imussa Leppävirta sijoittuu kasvupotentiaaliltaan kolmanneksi parhaaseen viidennekseen. Huomion arvoista on, että Kuopion imuvoima ulottuu Leppävirralla alueeseen, joka sijaitsee Kuopion työssäkäyntialueen reunalla valtatie 5:den varrella, Paukarlahdessa ja Oravikoskella. Mitä kauemmas työssäkäyntialueelta mennään, sitä heikompi imu on.

Tilannetta kuvaa myös Savon Sanomien artikkeli 30.9.2018,jossa kuvattiin Suonenjoen kirkonkylän asuntomyynnin tilannetta. Suonenjoki sijaitsee Kuopiosta noin 45 minuutin matkan päässä. Huomio oli, että tällä etäisyydellä asuntomyyntiä tehdään pääasiassa paikallisten kesken.

Voisi kuvitella, että Leppävirtaa on lykästänyt. Paukarlahden sijainti on ihanteellinen Kuopiossa työssäkäyvien keskuudessa. Itse asun Paukarlahden eteläreunalla ja työmatkani on noin 25 minuuttia.

Tällä hetkellä Paukarlahdessa on arviolta 30 alle kouluikäistä lasta. Paukarlahden päiväkoti on ollut täynnä useiden vuosien ajan. Syksyllä 2017 päiväkodissa aloitti 26 lasta ja vielä keväällä ennakoitiin syksyksi 2018 21 lapsen ryhmää.

Kuluvana vuonna Paukarlahden vanhan koulurakennuksen kunto on tehnyt tepposet ja sisäilmaongelmat nousivat esiin. Viime keväänä kerrottiin henkilökuntaan kuuluvien oireilusta. Tänä syksynä olemme kuulleet myös lasten oireilusta. Tilanne tuntuu pahentuneen huolimatta kunnan tekemästä remontista.

On luonnollista, että Paukarlahteen jo muuttaneet ja talon pystyttäneet perheet tekevät valintoja. Tämän syksyn aikana päivähoitopaikkojaon haettu Kuopion puolelta, ja osa on valinnut Oravikosken päiväkodin. Tärkeintä on lasten terveys.

Onnetonta on, että tästä suursiivouksesta jäljelle jääneitä 12 lasta pidetään nyt perusteena päiväkodin lakkauttamiselle ja yksikön siirtämiseen kokonaan Oravikoskelle. Koska lasten todellinen määrä Paukarlahdessa antaa hyvät lähtökohdat uuden päiväkodin rakentamiselle, näyttäytyvät lakkautusperustelut tarkoitushakuisilta.

Ihmisten arjen valintoja on turha väheksyä. Paukarlahden kohdalla aletaan vetovoimatekijöissä siirtyä miinuksen puolelle. Esimerkiksi kätevä työmatka pitenee 40-45 minuuttiin. Kylällä on tiedossa useita kaatuneita talokauppoja, koska päivähoitoa tarjotaan väärästä suunnasta.

Lasten päivähoidon ollessa Kuopion puolella, lasten kaveri-ja harrastuspiirit muodostuvat Kuopioon. Tällöin vanhempien muuttamiseen kynnys laskee. Meillä on jo nyt näkyvissä trendi, jossa 1. -2. luokkalaisten perheet muuttavat pois. Tilalle on kuitenkin riittänyt uusia pikkulapsiperheitä.

On omituista, että Leppävirran kunta ei usko kasvuun siinä osassa kuntaa, jossa se olisi todennäköisimmin mahdollista. Leppävirran kuntaperustaa päätöksensä laskevalle väestökehitykselle. Myös Oravikosken koulun oppilasmäärän ennustetaan nykyisellä väestöpohjalla laskevan. Kunta on tekemässä näiltä osin laskevasta väestömäärästä itseään toteuttavan ennusteen.

Itse näen, että Paukarlahtea ja Oravikoskea tulisi kehittää kokonaisuutena. Uskon, että molempien kylien pitäminen elävänä ruokkii kasvua koko alueelle. Tonttitarjonnan painottuessa tällä hetkellä Paukarlahteen, sinne muuttavat ihmiset takaavat hyvän väestöpohjan Oravikosken palveluihin. Pysyäkseen vetovoimaisena Paukarlahti tarvitsee kuitenkin uuden päiväkodin.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: