Talous- ja velkaneuvontaan ei voi jättää Keski-Savon kokoista aukkoa

Olen pitkään pohtinut palvelupolkujen nurinkurisuutta. Meillä on runsaasti tietoa sosiaalisten ongelmien lähtökohdista sekä siitä, että matalalla kynnyksellä toteutettu varhainen apu on inhimillisintä ja jopa kustannustehokkainta.

Kustannustehokkuus perustuu siihen ajatukseen, että ongelmat vaativat pienempiä ja lyhytkestoisempia ratkaisuja alkuvaiheessa. Monimutkaistuessaan ongelmat vaativat raskasta ja pitkäaikaista panosta korjaantuakseen.

Kuitenkin,  kaikesta tiedosta huolimatta, palvelut elämän ongelmatilanteissa ja kriiseissä on rakennettu pääasiassa tulipalojen sammuttamiseen. Näyttää myös siltä, että näitä palveluita vedetään pois ihmisten läheltä ja etäyhteyksien päähän. Näin on menetellyt esimerkiksi Kela vetäytyessään pois maaseutukuntien keskuksista.

Tämä sama teema tuli eteen menneellä viikolla talous- ja velkaneuvonnan osalta Varkaudessa, kun seurakunnan tarjoama lakisääteinen ja maksuton talous- ja velkaneuvonta ajetaan alas. Tämä palvelu on palvellut myös lähikuntia, joten tällä saralla on jäämässä Keski-Savon muotoinen aukko palveluverkkoon.

Millaisesta ongelmasta velkaantumisessa on kyse?

Selvittelin velkaantumisen ilmiötä Takuusäätiön monipuolisista materiaaleista. Luvut velkaantumisesta ovat hätkähdyttäviä.  Kotitalouksien velkaantumisaste ylitti 120% rajan vuonna 2014. Viime vuosina velkaongelmat ovat yleisimpiä 25-34 -vuotiailla miehillä ja 45-54 -vuotiailla naisilla.

Vuonna 2017 maksuhäiriöisten määrä oli 373 400. Tänä vuonna määrä on jo reilusti ylittynyt. Ulosotossa oli 550 000 suomalaista vuonna 2017. Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla kasvua on 2,8% ja kasvu on tullut erityisesti luonnollisten henkilöiden osalta.

Sanoisin, että velkaantuminen on kansantauti. Velkaongelmat ovat monisyinen verkosto, jossa osatekijöinä ovat mm. pienituloisuus, talousoptimismi tai kokemattomuus taloudenhallinnasta, tai taloudenhallinnan vaikeudet elämänmuutosten myötä. Ylivelkaantuminen itsessään voi aiheuttaa köyhyyttä ja sairautta. Sekä miehillä että naisilla pitkittyneet maksuvaikeudet ovat yhteydessä esimerkiksi psykooseihin ja diabetekseen siinä määrin, että ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy ja ratkaisukeinojen kehittäminen velkaongelmiin edistää kansanterveyttä.

Tarve matalan kynnyksen palveluun

Avun saaminen varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeässä osassa talouden pettäessä. Avun tulisi olla hyvin saavutettavaa ja kokonaisvaltaisesti ihmisen tilanteeseen perehtyvää. Etäratkaisut ovat hyviä varhaisen tuen muotoja. Lisäksi talousneuvonnan ja -perehdytyksen määrää olisi hyvä lisätä esimerkiksi nuorille opiskelijoille. Kolmannella sektorilla on hyvää osaamista aikuisten talousneuvontaan.

Sitten ovat nämä asiointipisteen ja henkilökohtainen kontakti. Mitä pahemmaksi tilanne on päässyt, sitä tärkeämpää olisi saada lähipalveluna velkaneuvontaa. Tämä saattaa pitkään olla velkaantuneelle henkilölle ainoa kontakti palvelujärjestelmään. Näin ollen se voi olla ainoa väylä ulkopuolisen huomata henkilön stressiin ja terveyteen liittyvä ongelmia. Moniammatillisen avun tulisi olla yhden askeleen päässä.

Keski-Savoon on nyt syntymässä aukko palveluverkkoon. Tämä olisi ehdottoman tärkeää kuroa umpeen. Oikeusaputoimistoilla on mahdollisuus täydentää palvelujaan ostopalveluilla. Toivon, että Varkauden seudulla tämä mahdollisuus toteutetaan.

Kirjoitun Varkauden talous- ja velkaneuvonnan tilanteesta mielipidekirjoituksen, jonka Warkauden lehti julkaisi 28.11.2018.

Varkauden yksityishenkilöille tarkoitettu lakisääteinen ja maksuton talous- ja velkaneuvonta on toiminut seurakunnan tuottamana palveluna. Osana velkaneuvonnan uudistusta toimintaa ollaan ajamassa alas Varkaudessa.

Velkaneuvonnan uudistuksessa ajatuksena on ollut se, että talous- ja velkaneuvonta keskitetään oikeusaputoimistoihin. Tämän on ajateltu tuottavan yhdenvertaisuutta palveluihin sekä sähköisten palvelujen kehittymistä. Toimipisteet sijaitsevat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä ja etäpalvelupiste Savonlinnassa. Halutessaan oikeusaputoimisto voi tuottaa palvelun ostopalveluna.

Velkaneuvonnan katoaminen tuottaa mittavan loven Keski-Savon hädässä olevien ihmisten palveluihin, sillä Varkauden yksi neuvoja on palvelut myös ympäristökuntia. Työtä on riittänyt jonoiksi saakka.

Velkaantuneen ihmisen taustalla on rankkoja tapahtumaketjuja, joissa ajan myötä muodostuu moniongelmaisia vyyhtejä.Taustalla voi olla sairautta, turvautumista pikavippeihin, häpeää omasta tilanteestaan. Ajatus avun etsimisestä pitkien matkojen päästä tai etäyhteyksillä voi olla ylivoimaista.

Näen tässä jälleen yhden esimerkin suunnasta, jossa elämässään solmuun ajautuneiden palveluja heikennetään ja vedetään pois läheltä.Toinen esimerkki tästä on toimeentulotuen siirtäminen kunnista Kelaan ja edelleen Kelan vetäytyminen pois pieniltä paikkakunnilta.

Erilaiset toimeentulon ja pärjäämisen palvelut voivat olla ensimmäisiä, ja pitkään jopa ainoita, kosketuspintoja ongelmia kohdanneen ihmisen elämään.  Näissä kohtaamisissa on aito mahdollisuus tarttua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, havaita masennusta tai fyysistä sairautta. Kohtaamisissa voidaan ohjata ihminen muiden palvelujen piiriin ajoissa.

Ongelman ratkaisun ytimessä on avun saaminen mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Ongelman pitkittyessä sen ratkaiseminen monimutkaistuu. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös yhteiskunnalliset kustannukset kasvavat.

On ehdottoman tärkeää, että velkaneuvonnan palveluverkko kattaa Keski-Savon kuntien alueen. Satunnaisesti Varkauteen jalkautuva neuvoja ei kykene vastaamaan alueen tarpeeseen.

Heikommassa asemassa olevien ihmisten palvelujen kattavuuteen ja saavutettavuuteen on otettava päämäärätietoinen ote. Talous- ja velkaneuvonnan palveluita tulee harkita ostopalveluna ostettavaksi esimerkiksi alueen kunnilta. Kolmannen sektorin toimijoita on otettava suunnitelmallisemmin mukaan ennaltaehkäisevään talousneuvonnan työhön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: