Vappupuhe

Kirjoitin vappupuheeni tänä vuonna Soisalon Seutuun, jossa se julkaistiin 28.4.2020. Kolumnin pituus oli 2800 kirjainta, mikä oli melkoinen haaste. Päädyin kirjoittamaan sote-keskushankkeestamme sekä ”avunaalto” -kampanjasta.

”Tulevalle sote-uudistustyölle esitän toiveen. Sote-palvelujen yhteistyön on vihdoin toteuduttava ja meidän on päästävä keskustelemaan järkevistä palvelurakenteista myös Kuopion ja Varkauden kanssa. Maakunta-soten on oltava kaikkien tavoite.”

Tavallisena vapun aamuna seisoisin Leppävirran torilla. Kari paistaisi makkaraa ja sanoisi: ”josko sinä nämä paistohommat opettelisit.” Minä harmittelisin hygieniapassin puutetta. Kuuntelisin puheita kommentteja vaihtaen vieressä olevien kanssa. Ostaisin lukiolaisilta päiväkahville kakun ja yhdistykseltä hyväntekeväisyysarvan.

Tämä vappu on erilainen ja siksi luet vappupuhettani tästä: Viimeinen vuosi kuntapolitiikassa on ollut niukkuuden jakamista. Lupa avoimeen tulevaisuuden
suunnitteluun on ollut kriisikuntakriteerein kielletty. On kuitenkin käännettävä keskustelu Leppävirran vetovoimaan tai edes pitovoimaan.  Kyse on niistä asioita, jotka tekevät omasta ympäristöstä viihtyisän.

Kyse on linja-autopysäkeistä ja toimivista kierrätyspisteistä.

Vetovoimatekijä on myös sosiaali- ja terveyskeskus ja sen palvelut. Tulevaisuuden sote-keskus kokoaa palvelut kokonaisuuksiksi, jotka vastaavat kuntalaisten tarpeisiin oikea-aikaisesti ja vähentävät erikoissairaanhoidon tarvetta. Mutta millaiset kuntalaisten tarpeet ovat?

Meille on esitelty viisi erilaista tilaratkaisua. Hyvää on olemassa olevien, terveiden, tilojen huomioiminen. Esimerkiksi perhekeskus edustaa uutta monialaista kokonaisuutta, joka voisi sijaita eri rakennuksessa kuin sote-keskus.

Toiminnalliset kokonaisuudet asiakasryhmittäin ovat mielestäni asian ydin. Niiden määrittäminen vaatii tietoa eri asiakasryhmien palveluketjuista, asiakkaiden liikkumisesta palvelujen välillä sekä henkilöstötarpeista. Onko järkevää kokonaisuutta tarkasteltaessa, että palvelut sijaitsevat fyysisesti lähekkäin. Missä tilanteissa palvelun käyttö on niin satunnaista, että se voi sijaita naapurikunnassa?

Olen huolissani siitä, että säästösyistä tilat alkavat määrittää palveluita. Tarkoitus ei voi olla, että ihmisten tarvitsemat palvelukokonaisuudet kerätään kasaan viitostien varrelta. Tällöin maksamme terveyskeskuksen hintaa toisesta suunnasta.

Tulevalle sote-uudistustyölle esitän toiveen. Sote-palvelujen yhteistyön on vihdoin toteuduttava ja meidän on päästävä keskustelemaan järkevistä palvelurakenteista myös Kuopion ja Varkauden kanssa. Maakunta-soten on oltava kaikkien tavoite.

Hyvät lukijat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin avasivat ”Suomi toimii” -kampanjan. Sen innostamina Leppävirran Sosialidemokraatit miettivät keskuudessaan, miten toimisimme parhaiten niiden auttamiseksi, joita tämä koronakriisi koittelee eniten: lomautettuja, työttömiksi joutuneita, lapsiperheitä.

Olemme päättäneet käynnistää ”Avun Aalto” -haastekampanjan. Aalto lähtee liikkeelle
lahjoituksella Leppävirran seurakunnan diakonityölle. Haastamme leppävirtalaiset yhteisöt mukaan valitsemallaan kohteella ja summalla. Sillä #yhdessä #suomitoimii.

Hyvää vappua kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: