Sähköä ja vettä – Miksi selvitystyöstä nousee suuri huoli?

Yle uutisoi Savon Voiman halusta laajentua vesihuollon puolelle. Kuulin itse ensimmäistä kertaa selvittämisestä saman viikon kunnanhallituksen kokouksessa, jossa tekninen johtaja toi esille tarpeen reagoida vesihuollon haavoittuvuuteen. Saman asian tekninen johtaja kertoi myös Soisalon Seudun haastattelussa.

”Hyvä Savon Voima Oy. Miksi ”pelkkä” selvitystyö kanssanne nostaa kansalaisten niskavillat kiharalle? … Hyvä Leppävirran kunta – päättäjät ja viranhaltijat. Miksi kuntalaiset niin hanakasti epäilevät, että heitä vedätetään?

Anne Aholainen, kunnanvaltuutettu (sd) blogikirjoitus 6.12.2020

Se, että kunnassa selvitetään jotain, ei ole iso asia.

Näiden vuosien aikana kunnassa on selvitetty monenlaista asiaa, eikä niistä monikaan etene keskustelua pidemmälle. Suuri osa selvitystyöstä tehdään viranhaltijatyönä mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa. Kävin läpi teknisen lautakunnan pöytäkirjoja ja viranhaltijapäätöksiä tältä vuodelta. En löytänyt tietoa siitä, että Savon Voimalta olisi ostettu selvitystyö. Tällaista päätöstä ei ole tehnyt tekninen lautakunta eikä kunnanhallitus. Tällaista päätöstä en myöskään löytänyt teknisen toimen viranhaltijapäätöksistä. Ei siis vaikuta siltä, että selvitys olisi konsulttityönä tilattu kuntalaisten varoilla.

Salaliittoteoriat ja epäluulo ovat kuitenkin nostaneet päätään myös tämän osalta. On hyvä kysyä: Miksi?

Hyvä Savon Voima Oy. Miksi ”pelkkä” selvitystyö kanssanne nostaa kansalaisten niskavillat kiharalle?

Sähkö on nyky-yhteiskunnassa tarve, jota ilman on vaikea arkea pyörittää. Kuluttajina olemme täysin jakeluyhtiön armoilla, sillä sillä on monipoliasema sähköverkon suhteen. Kuntien omistamana yhtiönä Savon Voima Oy voisi perustaa hintapolitiikkansa kustannustehokkaaseen sähköverkon ylläpitoon ja tarpeenmukaisten investointien tekemiseen. Kuluttajan näkökulmasta vaikuttaa kuitenkin siltä, että hinnat nostetaan tappiin mahdollisimman suuren voiton tavoittamiseksi – koska näin monopolina voi tehdä. Kunnille tuloutetut varat ovat kuntalaisten näkökulmasta piiloverotusta, johon ei pysty vaikuttamaan kunnallisen demokratian, saati sitten kuluttajan oikeuksien, myötä.

Onko siis ihme, että Savon Voiman hamutessa monopoliasemaa veden jakelussa ja vesihuollon ylläpidossa, kansalaiset älähtävät?

Voittoa tavoittelevat monopolit eivät voi tuottaa kansalaisille elintärkeitä palveluja. Savon Voiman on lunastettava kuntalaisten luottamus.

Hyvä Leppävirran kunta – päättäjät ja viranhaltijat. Miksi kuntalaiset niin hanakasti epäilevät, että heitä vedätetään?

Leppävirralla tehdään valmistelua suljetuissa työryhmissä, joissa mukana ovat yksittäiset valtuustoryhmien edustajat. Oman valtuustoryhmän tietoisena pitäminen on vaikeaa salassapidon vuoksi. Kun sitten se ”valkoinen savu nousee”, jää hyvin lyhyt aika käydä työryhmän tuotos läpi omien kanssa – saati sitten keskustella kuntalaisten kanssa.

Suljettujen työryhmien tuotosten mielekkyyttä vähentää se, että tarjolla on usein yhden totuuden selvityksiä. Heikkoudet tulevat esiin, kun päätöksiä yritetään viedä käytäntöön. Huomataankin, että selvitysten takana on ennakkoasetelma esimerkiksi kunnan palvelun yksityistämisestä. Valtuutetun täytyy olla tarkkana taustojen kanssa ja tämä on oikeastaan aika onnetonta – mielummin luottaisin valmisteluun kuin epäilisin valmistelun taustavaikutinta.

Leppävirralla poliittinen avoin keskustelu on rampautettu suljetuilla työryhmillä ja kuntalaisten näennäisosallistamisella. Kun poliittiselle keskustelulle ei ole paikkaa ja valtuuston kokouksesta tulee hymistelyn tyyssija, keskustelu käydään Facebookin armoitetulla tantereella. Kun kuntalainen ei tule kuulluksi, eikä luota päättäjien antamaan tietoon, niin parhaiten menestyy mitä mielikuvituksellisemman salaliittoteorian punova henkilö.

Poliittista keskustelulle on oltava paikkoja. On oltava aikaa saada tietoa päätöksenteon tueksi. Kuntalaisia on osallistettava nykyaikaisilla tavoilla. Osallistamisella tarkoitetaan tiedon keräämistä ja antamista kuntalaisille, mahdollisuuksia osallistua suunnitteluun, sekä mahdollisuuksia olla mukana päätöksenteossa.

Nämä asetelmat ovat nähtävissä myös tässä keskustelussa. Odotan itse selvityksen valmistumista. Toivottavasti kunnan vesihuollon haavoittuvuuteen saadaan esille monipuoliset vaihtoehdot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: