VT 5 ja sen asuinalueet kärkihankkeeksi

”Olen harmitellut paukarlahtelaisena päättäjänä keskustelua siitä, mitä olisi pitänyt tehdä 20 vuotta sitten. Lopetetaan peräpeiliin katsominen.”

Anne Aholainen, Soisalon Seutu 11.5.2021

Valtatie 5 merkitys Leppävirralle

Valtatie 5 on nostettava strategiseksi kärjeksi. Tie kulkee n. 45 kilometrin pituudelta Leppävirran läpi ja yhdistää kaksi kaupunkia. Sen kylät ovat kotina n. 1700 leppävirtalaiselle. VT 5 on työssäkäynnin, opiskelun ja palvelujen saamisen väylä leppävirtalaisille.

Tällä hetkellä Valtatie 5 arvo mitataan Leppävirralla sen perusteella, mikä aika kuluu kirkonkylältä kaupunkikeskuksiin. Kirkonkylään keskittyvä politiikka lienee taustalla, kun ELY:n joukkoliikennettä suunnittelevat työryhmät jäävät väliin. Sen seurauksena pohjoisesta päin tulevat koululaiset ovat yhden aamubussin varassa. Touhuilu oman lukion puolesta tuntuu turhalta, jos opiskelijat eivät sinne pääse.

Tästä on kyse Valtatie 5 strategisessa kehittämisessä: edunvalvonnasta sekä kuntarajojen yli tehtävästä palveluyhteistyöstä. On ymmärrettävä ihmisten liikkumisen tarpeet ja toteutettava sitä palvelevia asuin- ja työympäristöjä.

VT 5 kylien merkitys Leppävirralle

Leppävirralla asukkaiden keski-ikä on 49 vuotta. 15-64 -vuotiaiden osuus väestöstä on 55,1 %. Kuntien välinen muuttotappio oli vuonna 2019 146 henkilöä. Kuntien talouskurimuksen vuoksi menoja on karsittu näiden lukujen valossa. Kunnan elinvoiman kannalta näkökulma on kapea.

On tärkeää, että meillä syntyisi näkemys eri alueiden asukasrakenteesta ja vahvuuksista. Näin huomaisimme, että meillä on asuinalueita, joissa asukkaiden keski-ikä on 40-44 -vuotta ja 15-64 -vuotiaiden osuus on välillä 58,7%-63,8%. Nämä asuinalueet ovat Paukarlahti, Oravikoski ja Timola. Paukarlahti on pitänyt myös väestömääränsä vakaana vuoteen 2019 saakka.

Nämä asuinalueet ovat kaupunkien läheistä maaseutua ja tämä on niiden vahvuus. Kaikkien Leppävirran kylien asettaminen rinnakkain vesittää tämän vahvuuden hyödyntämisen.

Olen harmitellut paukarlahtelaisena päättäjänä keskustelua siitä, mitä olisi pitänyt tehdä 20 vuotta sitten. Lopetetaan peräpeiliin katsominen. On aika katsoa kokonaisuutena Leppävirran elinvoimaa ja tunnustaa VT 5 asuinalueiden merkitys ja tarve kunnan panostukselle.

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: