Kuukausi koulujen aloituksesta ja täytyy sanoa, että näin raskasta koulun aloitusta meillä ei Paukarlahdessa ole ennen ollutkaan. Näin koulukyytien varassa olevina olemme tottuneet, että ensimmäinen viikko hieman säädetään koulukyydeissä. Sitten tilanne tasaantuu.
Tänä syksynä tilanne vain jatkui ja jatkui. Leppävirran kunta ulkoisti koulutaksipalvelunsa Sansia Koulukyydit Oy:lle ja osallistui samalla digikokeiluun. Ulkoistaminen hoidettiin niin huonosti, että se kuvottaa edelleen.
”Ulkoistamisessa ei sinänsä ole mitään väärää, jos se valmistellaan ja sen aito pyrkimys on parantaa palvelua. Kyseessä on projekti, jossa tunnistetaan ja valmistellaan ulkoistettava tuote, palvelu ja sen käyttäjät, vaiheistetaan muutoksen läpivienti ja pyritään aktiivisen palautteen haun kautta parantamaan palvelukokonaisuutta.”
Tässä tapauksessa valmistelu oli luokatonta, ihmisistä piittaamatonta ja ainoa pyrkimys on ollut säästää. Ihmisiä on lähinnä kiusattu tehdyillä muutoksilla. Ehkä tästä on jotain opittu – tosin sivistystoimenjohtajan ja Sansian liikennepalvelupäällikön vastineen perusteella ei sen kummemmin.
Oman tien osalta tilanne on kunnossa, mutta huoli on Valtatie 5:den varrelle jätetyistä pysäkeistä ja niillä kyytiä odottavista lapsista. Nyt en ole kuullut lasten tilanteesta mitään: joko asiat ovat korjaantuneet tai vanhemmat ovat väsyneet käymään taistelua. Pidetään nyt sitten pieni tauko ja talven tullen palataan asiaan.
Kirjoittamani mielipidekirjoituksen allekirjoitti 35 vanhempaa, 18 perhettä – lasten pääluku on n. 30 eli lähes 1/3 osa Oravikosken koulun oppilaista. Mielipidekirjoitus julkaistiin Savon Sanomissa ja Soisalon Seudussa 27.8. Alla oleva teksti on mielipidekirjoituksen laajempi versio ja kuvaa sitä, mikä oikein meni pieleen.
Koulukyytien ulkoistamisesta mahalasku Leppävirralla
Koulukyytien suunnittelun sekä kilpailutuksen ulkoistaminen Sansialle sekä Sansian kyytipalvelun digihanke on epäonnistunut Leppävirran kunnan osalta.
Kunta ja vastuussa olevat henkilöt eivät ole onnistuneet järjestämisvastuullaan olevan palvelun valmistelussa eivätkä ole kantaneet vastuutaan lasten koulumatkan turvallisuudesta.
Hankintapalvelu Sansia Oy ei ole kyennyt suunnittelemaan tarkoituksenmukaisia ja turvallisia koulureittejä. Heidän digipalvelunsa ei toimi ja aiheuttaa suuria epävarmuustekijöitä viestin kulkemiselle Sansian kyytipalvelun, kuljettajien, koulun ja vanhempien välillä.
Tämän kirjoituksen kokemukset ovat Paukarlahden kylältä, joka sijaitsee valtatien 5:den varrella. Sadan oppilaan koulumme sijaitsee naapurikylällä. Koulun oppilaista yli puolet on koulukyydin varassa. Kylältä ajomatkaa koululle on sijainnista riippuen noin 10-30 minuuttia.
Koulukyydit ovat tähän saakka olleet toimiva osa kylämme arkea. Kuljetuskäytännöt ja aikataulut ovat olleet hyvin suunniteltuja ja kokonaisuuden kannalta järkeviä. Myös vuorovaikutus luotettaviin ja tuttuihin kuljettajiin on ollut suoraa, selkeää ja luotettavaa.
Viime keväänä Leppävirran kunta ilmoitti, että koulukyytitoiminta ulkoistetaan Sansia Koulukyydit -palveluun. Kunta antoi palvelulupauksen: mikään ei muutu, vain puhelinnumero, johon lasten poissaolot ilmoitetaan. Vanhemmille tulleen virallisen Wilma-viestin allekirjoittajana oli Sansia Oy:n liikennepalvelupäällikkö. Lapsen kyytiasioiden piti selkeytyä verkkopalvelun kautta.
Turvattomuus saapui koulumatkalle
Koulukyydeistä aiemmin huolehtineen liikennesuunnittelijan pesti päättyi tammikuussa 2019 samalla, kun Leppävirran kunnan koululautakunta teki päätöksen osallistumisesta Hankintayhtiö Sansia Oy:n koulukuljetusten digitalisointikokeiluun.
Valmistelutyötä koulutoimessa on tehnyt muun työn ohessa henkilö, joka ei ole liikennesuunnittelua tehnyt eikä tunne kunnan koulualueita. Noutopaikkoja ei oltu tallennettu kunnan tietoihin, joten ne on katsottu karttapalvelun avulla.
Yhden arkipäivän varoitusajalla vanhemmat saivat tiedon kyytijärjestelyistä ennen koulun alkua. Lapset oli sijoiteltu karttapalvelun avulla Valtatie 5:n varrelle paikkoihin, jonne päästäkseen piti ylittää 100 km/h tie tai kävellä tien piennarta noutopaikkaan päästäkseen.
Tilanteesta järkyttyneet vanhemmat kokosivat Whatsapp -viestipalvelun kautta entiset noutopaikat kuntaan jo perjantaina. Osa vanhoista noutopaikoista saatiin takaisin, mutta on jäänyt edelleen Valtatie 5 varteen.
Yhdessä tapauksessa esikouluikäinen kävelee 1,5 km matkan päästäkseen taksinoutopaikalle. Kunta pitää esikoululaisen kotoa hakemista suosituksena, eikä kunnan yhteyshenkilön mukaan kunta noudata tätä suositusta.
Kahden viikon ajan vanhemmat ovat yrittäneet viestittää kunnan yhteyshenkilölle vaaranpaikoista ja sopia Sansian kanssa turvallisia reittejä. Sansialle turvalliset reitit usein sopivat. Nämä reitit ovat usein myös koulukuljetuskalustolle helpompia ja näin ollen nopeampia.
Reittiä ajaneet ja kokeneet ammattiliikennöitsijät ovat tietoa näistä paikoista vieneet kuntaan, mutta Leppävirran kunnan vastuuhenkilöt kieltävät maalaisjärjen käytön reittien valinnassa. Kuljettajat ovat myös vaihtuneet tiuhasti, mikä lisää vanhempien epävarmuutta koulumatkojen sujumisesta.
Kunta käyttää Koululiitu -ohjelmaa ja perustelee sillä koulukyytiratkaisunsa. Lasten noutopaikat Valtatie 5:den sekä pimeiden metsäteiden varrella täyttävät kriteerit, joiden mukaan paikat ovat vaarallisia. Valtatie 5:den autoliikenne on kylän kohdalla 80 / 100 km tunnissa. Vaarallisuuden aste lisääntyy talvikelillä, kun pysäkin koko pienenee ja korkeat tienpenkat estävät näkyvyyden pysäkille. Tämän arvion on tehnyt aiemmin liikennesuunnittelijan tehtävässä toiminut henkilö.
Vastuu lapsista katosi ja epävarmuus saapui tilalle
Koulukyytiuudistuksen ytimessä oleva verkkopalvelu ohjasi meidän rekisteröitymään Nurmijärven palveluihin. Palvelu on edelleen jumissa väestörekisterissä.
Valmistuessaan sovelluksen tulisi välittää tietoa reittimuutoksista kouluautoihin reaaliaikaisesti. Lapset voidaan merkitä verkkopalvelun kautta poissa olevaksi vanhempien toimesta. Taksikuljettaja voi merkitä palveluun, ettei lapsi ole noussut kyytiin.
Me vanhemmat tällä hetkellä mietimme, että miten nämä viestit muuttuvista reiteistä ja aikatauluista välittyvät meille ja lapsillemme. Kahden viikon aikana on ollut tilanteita, joissa lapsi on jostain syystä tipahtanut järjestelmästä, eikä ole päässyt koulutaksin kyytiin koulun pihalta.
Toisessa tapauksessa vanhemmat olivat saaneet sovittua Sansian kanssa turvallisesta noutopaikasta viitostien suuntaisen sivutien varrelta. Kunnassa asiaa hoitava henkilö oli kieltänyt Sansiaa ajamasta reittiä ja sansialta ei tullut tietoa muuttuneesta reitistä. Niinpä kuljettaja ajoi ohi valtatie 5:ttä lasten odotellessa kyytiä eri tien varressa. Merkintää lapsista ei ikinä palveluun tullut.
Lasten taksissa kulkemisen ajat ovat pidentyneet. Aiempi 10 minuutin taksimatka noutopaikalta kotiin on voinut vaihtua lähes tunnin matkaan reitin kulkiessa Valtatie 5:den vartta edestakaisin. No, ihan sama, ajatellaan kunnassa, kunhan aika sisältyy 2,5 tuntiin.
Vanhempien selvitellessä näitä asioita ja lastensa koulukyytien tilannetta kunnan nimeämä henkilö ja Sansia pallottevat vastuuta toisilleen. Lasten turvallisuudesta ja pääsystä kouluun ei tunnu vastaavan tällä hetkellä kukaan.
Leppävirran kunnassa pidetään kiinni turvattomista koulumatkoista muutaman kymmenen euron kuukausisäästön vuoksi. Koulukyytien kokonaisuutta ei ole vaivauduttu kunnan tai Sansian taholta missään vaiheessa selvittämään esimerkiksi tutustumalla noutopaikkoihin ja kyytireittiin. Tarvittavaa osaamista ja paneutumista kunnan toteuttamaan ulkoistamiseen ja Sansian toteuttaman hankinnan tekemiseen ei ole ollut.
Paneutumisella noutopaikkoja voi sijoittaa järkevämminkin. Voidaan esimerkiksi varmistaa, että taksit käytävät luontaisia kääntymispaikkoja eivätkä tuhlaa aikaa etsimällä kääntymispaikkoja pieniltä sivukujilta. Suunnittelulla voidaan estää se, että taksit eivät kulje puolityhjinä Paukarlahti – Oravikoski – Kotalahti -väliä.
Leppävirran kunnalla on järjestämisvastuu
Me vanhemmat ihmettelemme, missä vaiheessa tässä järjettömyydessä säästetään? Meillä on syvä huoli siitä, että kukaan ei ota vastuuta lasten turvallisuudesta koulumatkojen aikana.
Lastemme turvallisuuteen vedoten vaadimme, että kokonaisuuteen määrätään osaava ja tehtävään paneutuva koordinaattori. Vaihtoehtona on, että ulkoistamishankkeesta luovutaan välittömästi ja palataan entiseen palvelutuotannon malliin.
Me vanhemmat muistutamme, että Leppävirran kunnassa järjestämisvastuun koulukyydeistä sekä yhteistyöstä Sansian ja palveluntuottajien kanssa kantaa lopulta koulutoimen johtava viranhaltija. Järjestämisvastuu on määritelty Kuntalain 2 luvussa ja se säilyy kunnalla, vaikka palvelu olisi ulkoistettu. Kunta järjestää palvelun peruskoululain 32§ perusteella.
Vastaa