Keskustelukulttuurista ja demokratiasta

Yhteistyö minulle tarkoittaa erilaisten näkemysten yhteensovittamista niin, että lopulta vedetään yhtä köyttä. Politiikassa yhteistyö on katsojan silmässä. Valtapuolueen edustajan näkökulmasta yhteistyötä on se, että istutaan suljettujen seinien sisällä, valtuustossa ollaan hiljaa eikä äänestetä mistään. Mutta miksi me sitten siellä valtuustossa olemme?

”Valmisteleva työ pienissä työryhmissä on tärkeää, mutta se ei voi korvata demokratiaan kuuluvaa poliittista päätöksentekoa ja julkista keskustelua.”

Näiden aatosten pohjalta ja kuunneltuani valtuustoryhmäni tuntoja kirjoitin seuraavan tekstin, joka julkaistiin Soisalon Seudussa 9.1.2020.

—-

Luimme mielenkiinnolla kunnanhallituksen puheenjohtajan Aino Kanniaisen haastattelun Soisalon Seudusta 31.12.2019. Leppävirran sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on mielellään tekemässä pohjaa huomisen hyvinvoinnille. Näemme tärkeänä, että tätä pohjaa luodaan kuntalaisten tarpeiden mukaisesti.

Haastattelun pohjalta huolestuimme asukkaiden mahdollisuuksista seurata päätöksentekoa ja päätöksiin johtaneita perusteluja, mikäli keskustelua yhteisistä asioista siirretään suljettujen ovien taakse, ”kunnes valkoinen savu nousee”.

Demokratian hämärtämistä?

Mielestämme demokratiaan kuuluu poliittinen keskustelu sekä erilaisten näkemysten mittauttaminen äänestämällä. Valmisteleva työ pienissä työryhmissä on tärkeää, mutta se ei voi korvata demokratiaan kuuluvaa poliittista päätöksentekoa ja julkista keskustelua.

Valtuutetuilla on oltava yhtäläinen pääsy valmistelutietoon. Valtuutetuilla on oltava oikeus käyttää omaa harkintaa, koota tietoa, keskustella kuntalaisten kanssa ja esittää tarpeen tullen näkemyksensä myös työryhmien valmistelemiin kokonaisuuksiin.

Olemme vaarallisella tiellä, jos tätä oikeutta hämärretään suljettujen työryhmien yksimielisyyden vaateella ja valtuutettujen kädet sidotaan näennäisen yhteistyön köydellä. Mielestämme valtuustotyöhön liittyvää päätöksentekoa voidaan vahvistaa paremmin luomalla yhteisiä pelisääntöjä sekä tervettä keskustelukulttuuria.

Tärkeit asiat vakavasti otettavaksi – myös demokratiaa kunnioittamalla

Tulevana vuonna olemme toden totta sellaisten asioiden parissa, joihin liittyvät vaihtoehdot on esitettävä monipuolisesti ja avoimesti kaikille valtuutetuille. Kuntalaisten on päästävä tiedosta osalliseksi julkisen valtuustokäsittelyn myötä.

Muistutamme, että talouden tasapainotustyön valmistelun pohjalta valtuusto on päättänyt käynnistää uuden sote-keskuksen selvitystyön. Työhön kuuluu muiden palvelutarpeiden ohella vuodeosaston laajuuden arviointi, ei vuodeosaston lakkauttaminen. Toinen työryhmä selvittää kotihoidon toimintaa ja kehittämistä.

Ryhmämme pitää tärkeänä, että nämä asiat valmistellaan asiaan kuuluvalla vakavuudella. Hyvän valmistelun avittamana päätöksenteossa on nähtävä vuosien päähän tilanteeseen, jossa sote-maakunta järjestää palvelut niissä puitteissa, jotka me tänä vuonna päätämme. Meidän on osattava tehdä oikeita valintoja lyhytnäköisten pikavoittojen sijaan. Tarpeen vaatiessa äänestämme näistä valtuustossa.

Anne Aholainen (vpj)

Leppävirran sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: